30 Aralık 2013

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROJE DUYURUSU

Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhsin ÇİFTÇİOĞLU’nun yürütücülüğünü yaptığı, “Seramik Tübüler MF-UF-NF Membran Modüllerinin Mikro/Nanotasarımı ve Endüstriyel Atık Su Yönetiminde Kullanılmalarının Araştırılması” başlıklı projesi, TÜBİTAK SU102 Öncelikli Alanlar Endüstriyel Atık Su Yönetiminde Membran Teknolojileri Uygulamaları çağrısı kapsamında, TÜBİTAK ARDEB ÇAYDAG tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kimya ve Süreç Mühendisliği Bölümlerinin de ortak olduğu projenin 2 yılda tamamlanması planlanmıştır.

Proje kapsamında yüksek sıcaklık, basınç ve kimyasallar içeren ayırma süreçlerine polimerik membranlara kıyasla çok daha dayanıklı olan tübüler mikrofiltrasyon-ultrafiltrasyon-nanofiltrasyon seramik membranlarının üretimi İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleştirilecektir. Bu membranların tekstil, gıda ve seramik sanayiinden seçilmiş işletmelerin atık sularının arıtımındaki performansları her üç üniversitede iş birliği içerisinde araştırılacaktır.